Θα σου πάρουν τον ίσκιο των δέντρων, θα τον πάρουν,
θα σου πάρουν τον ίσκιο της θάλασσας, θα τον πάρουν,
θα σου πάρουν τον ίσκιο της καρδιάς, θα τον πάρουν,
θα πάρουν τον ίσκιο σου…
Γ.Σεφέρης

Aphisa telike1

Η λαίλαπα της "πράσινης ανάπτυξης"

Είναι γνωστό σε όλους ότι ο νομός Βοιωτίας έχει δεχθεί το μεγάλο βάρος της τοποθετήσεως “ανανεωσίμων” ηλεκτρο­πα­ρα­γωγικών εγκαταστάσεων λόγω της ατυχούς γειτνίασής του με την Αττική.

Παρά ταύτα, η κερδοσκοπία και η καταστροφή δεν έχει τέλος. Τεράστιες μηχανικές ανεμογεννήτριες συνεχίζουν να εγκαθίστανται με αμείωτο ρυθμό σε κάθε σημείο του τόπου μας, με εφιαλτική πυκνότητα χωρίς να υφίσταται η παραμικρή πρόνοια για την προστασία των κατοικημένων περιοχών και του φυσικού τοπίου.

Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε γεμίσει με υπερμεγέθη μηχανικά τέρατα, που τοποθετούνται ακόμη και μέσα στα χωριά, οι κάτοικοι να υποφέρουν από τον συνεχή μηχανικό τους βόμβο και η νύχτα αντί για αστέρια να παρουσιάζει πλήθος ερυθρών φώτων που αναβοσβήνουν σε κάθε σημείο του ορίζοντα. Η αλλοίωση του φυσικού κάλλους έχει καταστεί μόνιμη και ανεπανόρθωτη και δεν υπάρχει κορυφογραμμή βουνού ή τόπος που να έχει μείνει ακάλυπτος, ξεριζώνοντας χιλιάδες δένδρα και ανοίγοντας δρόμους παντού. Το οικοσύστημα έχει διαταραχθεί ανεπανόρθωτα και πολλά ζώα, ιδίως πουλιά, είτε έχουν απομακρυνθεί λόγω της ηχορρύπανης είτε έχουν εξοντωθεί από τις έλικες των γεννητριών. Οι τελευταίες μελέτες των πανεπιστημίων του εξωτερικού αποδεικνύουν ότι ακόμη και το μικροκλίμα της περιοχής επηρεάζεται και αλλοιώνεται, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη ζέστη και ξηρασία.

Εν ολίγοις, ολόκληρος ο τόπος μας μετατρέπεται σταδιακά σε ένα τεράστιο εργοστάσιο που θυμίζει ταινία επιστημονικής φαντασίας για δυστοπικές πολιτείες του μέλλοντος, αφιλόξενες για τους ανθρώπους. Όλα αυτά πραγματοποιούνται με διαδικασίες fast track, σε καθεστώς πλήρους ασυδοσίας, με επιδοτήσεις ευρωπαϊκών προγραμμάτων, διαμεσολαβήσεις επιτηδείων και πλάτες πολιτικών, φιμώνοντας κάθε φωνή λογικής με την καραμέλα της δήθεν “πράσινης ανάπτυξης”, η οποία όχι μόνον οικολογική δεν είναι, αλλά αντίθετα, είναι το πρόσχημα μιας νέας βιομηχανικής λαίλαπας για την οποία δεν υπάρχει τόπος που θα μείνει ανέγγιχτος.

Ουδείς έχει το δικαίωμα στο βωμό του κέρδους να υποβαθμίζει τις ζωές μας και το φυσικό κάλλος του τόπου μας. Ουδείς έχει το δικαίωμα να καταστρέψει ανεπιστρεπτί μια χώρα που φημίζεται για την ομορφιά των τοπίων της και βασίζει ακόμη και το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας της σε αυτήν. Η Ελλάδα δεν είναι χώρα γρήγορου πλουτισμού από εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος, όπως κάποιοι την φαντασιώνονται, αλλά χώρα εκπάλγου καλλονής με μοναδικά εναλλασσόμενα τοπία και πλούσια βιοποικιλότητα. Υπάρχουν όρια και αυτά τα όρια έχουν προ πολλού ξεπερασθεί στην περιοχή μας. Η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο και πρέπει όλοι να αγωνιστούμε ώστε να μπεί ένας φραγμός στην καταστροφή του περιβάλλοντός μας, όπως είναι και συνταγματικό μας δικαίωμα με βάση το άρθρο 24 του Συντάγματος. Η φύση, το περιβάλλον και η υγεία των πολιτών δεν είναι φέουδο κανενός και η προστασία του αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμά και υποχρέωσή όλων μας.

Καλούμε όλους τους πολιτικούς, οποιουδήποτε χώρου και θέσεως, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και των εξουσιών που ως πολίτες τους έχουμε παραχωρήσει και να αγωνιστούν έμπρακτα και ειλικρινά για να επικρατήσει το μέτρο και η λογική και να μπει ένας φραγμός σε αυτήν την πρωτόγνωρη ασυδοσία.

Τους θυμίζουμε τους εύστοχους λόγους του Θουκιδίδη:

«Προδότης δεν είναι μόνον αυτός ο οποίος φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος του στους εχθρούς αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων επάνω στους οποίους άρχει».

Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας σε γενική συστράτευση γιατί κανείς δεν πρόκειται να μας υποκαταστήσει στο προσωπικό μας χρέος να παλέψουμε για την διάσωση του τόπου μας. Μην ξεχνάμε ότι, όπως έχει σωστά ειπωθεί, ο κόσμος δεν θα καταστραφεί από αυτούς που κάνουν το κακό, αλλά από αυτούς που το βλέπουν και δεν κάνουν τίποτε να το αποτρέψουν. Η παθητικότητα και η αδιαφορία είναι ο χειρότερος του τόπου μας και της κοινωνίας μας. 

Δηλώστε και εσείς εδώ την αντίθεσή σας σε νέες εγκαταστάσεις